Onorarii.
Sedintele de informare sunt gratuite, mediatorii avand obligativitatea prevazuta de lege sa informeze partile despre procedura medierii, avantajele medierii, principiile medierii, si modul de desfasurare a medierii fara a percepe onorarii – art.29 alin.1 din Legea nr. 192/2006 republicată.
Pentru premediere si medierea propriu-zisa, onorariile se negociaza.
Fiecare mediator își percepe onorariul în funcție de anumite criterii dupa ce face o analiza riguroasa a intregii situatii conflictuale. Alegeti-va intai mediatorul in functie de experienta pe care o are in domeniul care va intereseaza, apoi aflati de la acesta onorariul. Costurile vor fi in mod cert inferioare costurilor generate de un proces in fata instantei de judecata. Experienta mediatorului si expertiza sa în acest domeniu sensibil este cel mai important criteriu dupa care acesta va fi ales!
Potrivit prevederilor legale in vigoare, onorariul mediatorului este achitat in mod egal de catre parti, exceptie cazul in care prin contract este prevazuta o alta modalitate. Eventualele cheltuieli ocazionate de procedura de mediere, efectuate cu acordul partilor, vor fi decontate separat pe baza de document justificativ.
In functie de situatia partilor mediatorul poate acorda reduceri si/sau scutiri la plata onorariilor, in conditiile legii.