Autoritatea parinteasca comuna in contextul pandemiei de coronavirus

Trecem prin cele mai grele timpuri cu care tara noastra si lumea intreaga se confrunta in acest secol. Pandemia COVID-19 (coronavirus) a perturbat viata tuturor.  

 

Intreaga natiune este preocupata in prezent de criza provocata de virusul Covid-19 parand ca nimic altceva nu se mai intampla in aceasta lume, in aceste zile. Total gresit. Lumea merge inainte, la fel si problemele oamenilor. Intr-o situatie extrem de delicata si dificila sunt si parintii divortati care se confrunta acum cu foarte multe provocari unice. Scolile si gradinitele sunt inchise, iar copiii sunt acasa. Intrucat trebuie sa respectam indrumarile ce tin de distantarea sociala, majoritatea parintilor aleg sa nu le permita copiilor sa iasa afara si sa se joace cu alti copii, implicit nu permit realizarea programului de legaturi personale, ceea ce creste riscul aparitiei fenomenului alienarii parentale acolo unde sunt deja tensiuni, iar unul dintre parinti avea sau a dezvoltat recent o predispozitie pentru acest tip de comportament. 

Pentru cei care detin autoritatea parinteasca in comun exista o gama larga de probleme care trebuie abordate si a caror solutionare, fara prea multa tensiune, se impune ca o necesitate. 

Revizuirea timpului petrecut cu copilul din cauza coronaviruslui

Cu toate modificarile programului cauzate de criza virusului Covid-19, exista sanse foarte mari ca situatia dvs. profesionala si de viata sa nu fie aceeasi ca in momentul in care programul parental initial a fost stabilit. In vremuri ca acestea, toti parintii trebuie sa fie flexibili si sa colaboreze pentru a gasi solutiile cele mai potrivite pentru binele copiilor lor. Incercarea de a respecta programul de legaturi personale stabilit initial va poate provoca foarte mult stres pentru ca in conditiile de fata este foarte dificil de pus in aplicare intocmai. Din acest motiv trebuie gasita cea mai buna cale astfel incat copiii sa nu fie expusi la riscuri legate de acest virus, insa nici la riscul de a nu-si mai putea strange in brate celalalt parinte, lucru care poate face mult mai mult rau in plan psihic decat virusul insusi. Cel mai potrivit acum este sa analizati programul fiecaruia si sa adoptati cea mai buna solutie pentru copiii dumneavoastra neingradindu-le totodata accesul la celalalt parinte. 

In cazul in care intampinati dificultati in gasirea celei mai bune variante pentru derularea acestui program de legaturi pesronale, mai ales cand exista antecedente de tensiuni cu celalalt parinte, sau cand exista deja neintelegeri pe acest subiect, este indicat sa apelati la un mediator care va poate ajuta sa aplanati si sa rezolvati conflictul dintre dumneavoastra si celalalt parinte.

Este important de retinut ca puteti cere ajutor specializat chiar si in aceste situatii care par rezolvabile si fara implicarea unui specialist. In fapt aceste tipuri de conflict care privesc un minor nu se pot rezolva de la sine. Traversam momente extrem de dificile si de aceea este util ca un profesionist sa va ajute sa solutionati conflictele cu fostul partener cu care aveti copii. Impreuna puteti stabili un nou program de legaturi  personale pe durata pandemiei, daca se impune acest lucru, sau puteti analiza si gasi cele mai bune solutii pentru aplicarea celui existent deja. 

Serviciile Societatii Civile Profesionale de Mediatori “Vladica si Asociatii” sunt accesibile, iar majoritatea cuplurilor isi pot rezolva neclaritatile si tensiunile in doar una sau doua sedinte de mediere. Avem, de asemenea, in aceasta perioada, servicii de mediere virtuale, astfel incat sa puteti desfasura sedinte de mediere la distanta, respectand toate indicatiile actuale de distantare sociala. 

Ajutor pentru copiii dvs. pentru a trece cu bine de criza provocata de coronavirus

In plus fata de stabilirea noului program de legaturi personale sau reglarea celui existent, pentru durata starii de urgenta este necesar sa se aiba in vedere protejarea copiilor si ajutorarea acestora sa treaca neafectati fizic si psihic peste aceasta perioada. Asa cum am mentionat si anterior trebuie analizate in detaliu toate restrictiile de distantare sociala, astfel incat sa va asigurati ca nu exista niciun risc pentru copiii vostri de a contacta virusul si de a-l transmite mai departe, dar nici pentru a dezvolta tensiuni in plan psihic. Este posibil ca cei mici sa nu inteleaga de ce sunt necesare aceste masuri stricte, motiv pentru care este indicat sa le explicati, in functie de nivelul lor de intelegere si varsta, care este situatia si ce trebuie facut, fara insa a le induce o stare de tensiune pe care ei nu o pot gestiona corect.

Copiii dvs. trebuie sa fie protejati in fata tuturor stirilor care circula in aceasta perioada. Opriti televizorul sau schimbati canalul cand copiii sunt prin preajma. Stirile negative care prezinta morti sau sicrie nu le fac bine deloc, putand sa-i sperie sau chiar sa ii conduca pe cei mai sensibili catre atacuri de panica.

Impreuna vom trece si peste aceasta situatie!

La finalul fiecarei zile este important sa ne amintim ca aceasta situatie, indiferent de cat va dura, va trece in cele din urma. Mai devreme sau mai tarziu viata o sa revina la normal si vom putea sa ne reluam activitatile obisnuite. Intre timp, incercati sa profitati la maximum de aceasta situatie si sa faceti lucrurile pentru care nu ati mai avut timp in ultimii ani. Aveti rabdare, fiti intelegatori, incercati sa reduceti conflictele la minimum si faceti tot ce puteti pentru a-i ajuta si pe cei din jurul dvs. sa treaca cu bine peste aceasta perioada. Iar cand nu reusiti asta singuri apelati la un ajutor specializat fie din domeniul psihologiei, fie la un mediator autorizat atunci cand traversati un conflict a carui solutionare se impune a fi realizata cat mai curand.

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat si doctor in psihologie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *