Evaluarea activitatii IGPR 2015

toba petreVineri, 19 februarie a.c., ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a participat la ședința de evaluare a activității Inspectoratului General al Poliției Române pe anul 2015, apreciind că această structură este una puternică, modernă și profesionistă, fiind una dintre instituțiile fundamentale în garantarea siguranței cetățeanului.

” Anul 2015 reprezintă o etapă de consolidare a rezultatelor pe care Poliția Română, împreună cu partenerii săi, le-a obținut în ultimii ani. Este pentru al patrulea an consecutiv în care criminalitatea din România este în scădere. A fost înregistrat cel mai mic nivel de criminalitate sesizată din ultimii 8 ani. Criminalitatea stradală a scăzut pentru al treilea an consecutiv și înregistrează cea mai mică valoare din ultimii 10 ani, iar criminalitatea de mare violență a fost menținută la cote reduse, respectiv 0,2% din totalul infracțiunilor, înregistrând cele mai mici valori din ultimii 8 ani”, a precizat ministrul Petre Tobă. Totodată, acesta a menționat că acest trend al scăderii infracționalității se păstrează și în acest an.

O temă importantă a discursului ministrului afacerilor interne a reprezentat-o nevoia de asigurare a resurselor umane, astfel încât activitățile operative să se poată desfășura la un nivel corespunzător, în condițiile în care deficitul de personal la nivelul MAI este de 10.000 de funcții, iar la nivelul Poliției Române de aproximativ 5.000, estimările preconizând o creștere a acestuia.

Ministrul Petre Tobă a anunțat o serie de măsuri pentru reducerea acestui deficit, prima fiind creșterea la capacitatea maximă a numărului de elevi și studenți din instituțiile de învățământ ale MAI, urmată de întreprinderea de demersuri pentru organizarea de concursuri pentru trecerea în corpul ofițerilor a 1.000 de agenți de poliție cu studii superioare.

” Competiția va fi foarte mare, la aceste concursuri fiind înscriși peste 12 candidați pe loc, ceea ce înseamnă că doar cei mai buni și cei care merită vor trece în corpul ofițerilor.”, a detaliat ministrul Petre Tobă.

De asemenea, acesta a menționat că au fost luate măsuri de creștere a transparenței, a echidistanței, precum și pentru eliminarea oricăror suspiciuni în legătură cu aceste concursuri.

În intervenția sa, oficialul MAI a mulțumit atașaților de afaceri interne ai statelor europene, prezenți la București și reprezentantului ambasadei SUA, menționând că multe dintre rezultatele pozitive ale Poliției Române sunt datorate excelentei colaborări pe care instituția o are cu INTERPOL, EUROPOL și agențiile americane de aplicare a legii, ceea ce reprezintă un important avantaj, mai ales în contextul noilor provocări la adresa securității statelor și a cetățenilor europeni.

”Colaborarea foarte bună și eficientă cu instituțiile de aplicare a legii din peste 50 de state, cu organismele internaționale pentru prevenirea și combaterea criminalității, cele 47 de misiuni de sprijinire a autorităților de aplicare a legii din 13 țări ale Uniunii Europene și prezența polițiștilor români în misiuni de menținere a păcii pe 4 continente, arată că Poliția Română este un partener de încredere și asigură stabilitatea și securitatea la nivel regional, european și chiar internațional”, a precizat ministrul Petre Tobă.

La ședința de evaluare a activității Inspectoratului General al Poliției Române pe anul 2015 au participat Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, reprezentați ai instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, atașatul pe probleme de securitate al ambasadei Statelor Unite la București, Bryce Miles, precum și atașați străini de afaceri interne ai statelor europene.

Activitatea s-a desfășurat în sistem videoconferință, la nivel local participând șefii structurilor teritoriale ale MAI, prefecții, reprezentanții Parchetelor teritoriale și ai instituțiilor din sistemul de ordine publică și siguranță națională.

 

Sursa: Directia informare si relatii publice – M.A.I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *