Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) organizeaza în perioada 19 – 26 noiembrie 2015 cea de-a VI-a ediție a Festivalului Drepturilor Copilului, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului care se sărbătorește în fiecare an la data de 20 noiembrie.
Peste 4.000 de copii vulnerabili, cărora li se adaugă cei aproximativ 1500 de anul acesta, s-au bucurat în decursul edițiilor precedente de acces la cultură, educație și au readus pe scena publică drepturile copilului. Scopul Festivalului este sensibilizarea opiniei publice asupra responsabilităților care revin tuturor membrilor societății civile românești în ceea ce privește respectarea, promovarea și protecția drepturilor copilului.
În acest an, momentele cheie ale Festivalului sunt:
• semnarea Manifestului pentru respectarea Drepturilor Copiilor din partea părinților, profesori, copii și alți adulți din comunitate;
• Zilele Ștafetei, eveniment organizat de Fundația Terre des Hommes;
• Teatru Forum realizat de A.R.T. Fusion;
• Gala de decernare a premiilor pentru profesioniștii care respectă, promovează și protejează drepturile copilului;
Situația drepturilor copilului în România
Convenţia cu privire la Drepturile Copilului are 42 de articole care se referă strict la drepturile copilului. Aceste articole sunt clasificate în:
• drepturi de protecție
• drepturi de dezvoltare
• drepturi de participare
12.542 de situații de abuz asupra copilului au fost raportate în România în 2014 de către autoritățile publice. Însă cifra nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil. Asociația Telefonul Copilului raportează în anul 2015 peste 60.000 de apeluri înregistrate în prima jumătate a anului, numărul cazurilor de abuz sexual sesizate fiind dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2014; la acestea se mai adaugă abuzul fizic și cel emoțional și neglijarea în cadrul familiei, al școlii și al instituțiilor de protecție.
De ce Festivalul Drepturilor Copilului?
Pentru că a scăzut, în rândul elevilor, nivelul de cunoaștere cu privire la drepturile copilului, faţă de situaţia din anul 2006. Astfel, dacă în 2006, aproximativ 86% dintre elevi menţionaseră trei drepturi ale copiilor, în 2013 procentul a fost de 72%. În ceea ce priveşte proporţia celor care nu au numit niciun drept, constatăm o creştere îngrijorătoare, de la aproape 7% în 2006, la 16% în 2013.
Acest eveniment, care a avut loc pentru prima oara in anul 2009, este unic in Romania si organizarea lui este posibila datorita implicarii din ce in ce mai sustinute a membrilor Federatiei si a sprijinului numerosilor parteneri publici si privati, prin punerea la dispozitie a spatiilor pentru difuzarea spectacolelor si prin asigurarea resurselor financiare si umane. Astfel, FONPC a coordonat actiuni pilotate sau acompaniate de numeroase asociatii, fundatii sau institutii.
Programul Festivalului Drepturilor Copilului poate fi consultat pe pagina de internet a FONPC, www.fonpc.ro.
Sursa: FONPC