Semnarea Protocolului dintre Consiliul Superior al Magistraturii si Consiliul de Mediere

Astazi, 5 octombrie 2015, ora 10.00, Lector Univ. Dr. Simona Maria Vladica, Reprezentantul Corpului Profesional al Mediatorilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a participat la conferinţa de presă ocazionată de semnarea Protocolului de colaborare dintre CSM şi Consiliul de Mediere  în scopul susținerii și promovării medierii de către magistrați, consfințind continuarea raporturilor de colaborare instituționala în domeniul medierii.

 

La eveniment au  fost prezenti si: Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, Presedintele Consiliului de Mediere, Mugur Mitroi, Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Gabor, Vicepresedintele Consiliului de Mediere, Zeno Sustac, membru al Consiliului de Mediere, Ion Dedu, doamna judecator Daniela Pantazi, purtator de cuvant Consiliul Superior al Magistraturii si judecator Cristi Danilet, membru CSM.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose a transmis cu ocazia semnarii protocolului dintre cele doua institutii, un mesaj important cetatenilor si intregului sistem judiciar, acela ca pot apela cu incredere la mediatori pentru inchiderea dosarelor prin acorduri de mediere:

"Am dat posibilitatea acestei categorii a mediatorilor să facă toate demersurile necesare în așa fel încât multe din litigiile care, din păcate, astăzi sunt în instanțe să se stingă printr-un acord de mediere. (…) Nu facem decât să conștientizăm importanța medierii în România. După cum cunoașteți societatea este măcinată de conflicte. Nu de puțin ori justițiabili preferă să meargă înaintea judecătorului în așa fel încât să vină cu o părere juridică și judiciară fermă, neavând încredere de multe ori în ceea ce fac alți participanți în cadrul unor procese. (…) Am făcut verificări din 2013 și 2014, foarte puțin dosare au fost încheiate prin acorduri de mediere. Nu au depășit 1.800 de dosare în fiecare an, însă este îmbucurător faptul că în cursul acestui an s-au depășit 1.400 de dosare pe primul semestru, ceea ce din punctul meu de vedere, pe un semestru, înseamnă o creștere substanțială".

La randul sau, Presedintele Consiliului de Mediere, Mugur Mitroi a precizat faptul ca semnarea acestui protocol reprezinta "O atestare a maturizarii profesiei de mediator. Acest fapt generează o eficiență a sistemului nostru și a profesiei de mediator. Vă garantăm calitatea serviciului pe care îl prestăm noi raportat la tot ceea ce înseamnă cauze venite din instanțele de judecată și suntem convinși că cel puțin cinci ani vom reuși să generăm statistici care să demonstreze eficiența profesiei și a profesioniștilor".

De asemenea, prezent la eveniment, vicepreședintele CSM, Bogdan Gabor, a susținut că este momentul să se dea medierii șansa de a aduce liniștea în societate, adăugând că CSM promovează această instituție: "Însă, depinde și de mediatori care să se ridice la nivelul așteptat de societate".

In continuarea conferintei, vicepreședintele Consiliului de Mediere, Zeno Șuștac, a menționat că profesia de mediator a dobândit o altă vizibilitate, mai bună, și că de-a lungul timpului în România s-au desfășurat în relația cu sistemul judiciar în jur de 10.000 de medieri.

Documentul semnat astazi, 5 octombrie 2015,  reprezintă o continuare a relațiilor de colaborare instituțională în domeniul medierii în scopul promovării modalității alternative de soluționare a conflictelor prin mediere ca posibil instrument de valorificare rapidă a drepturilor justițiabililor, avand ca obiectiv continuarea colaborarii  în vederea îmbunătățirii cadrului legal care reglementează activitatea de mediere, în limita competențelor legale.

Sursa: www.agerspres.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *