Mediatorul este destinatarul comunicarilor de natura confidentiala care trebuie sa pastreze secretul partilor implicate in procesul de mediere. Daca nu exista o garantie a confidentialitatii, atunci increderea clientilor in actul medierii nu poate exista. Secretul profesional este recunoscut ca fiind deopotriva un drept si o indatorire fundamentala si primordiala in practica medierii.
Mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea asupra oricaror date sau informatii de care ia cunostiinta pe parcursul medierii. Chiar si dupa inchiderea procedurii medierii, mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea tuturor faptelor sau actelor de care a luat cunostiinta in cadrul procesului de mediere. Asadar obligatia confidentialitatii este nelimitata in timp pentru mediator.
Care sunt atributiile mediatorului privind confidentialitatea in mediere?
Art. 32 din Legea nr. 192/2006 precizeaza ca mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea informatiilor de care ia cunostinta in cursul activitatii sale de mediere, precum si cu privire la documentele intocmite sau care i-au fost predate de catre parti pe parcursul medierii.
Aceasta obligatie subzista chiar si dupa incetarea functiei sale. In nicio imprejurare, un mediator nu poate divulga informatii referitoare la partile care au participat la mediere, cazul mediat, argumenteleaduse de catre parti, modul cum a decurs medierea, stilurile de negociere adoptate de catre parti sau documentele detinute de fiecare dintre parti.
In ce cazuri poate fi incalcata confidentialitatea in mediere?
Totusi, exista si exceptii de la aceasta prevedere legala si anume art. 37 din legea nr. 192/2006 aliniatul 1, 2 si 3. Altfel spus, cu exceptia cazurilor penale (unde e necesar acceptul partilor implicate in mediere) mediatorul nu poate fi audiat ca martor pentru faptele si imprejurarile cunoscute in timpulmedierii.
Mai mult decat atat, nu doar mediatorul este tinut de respectarea confidentialitatii faptelor si imprejurarilor cunoscute in timpul medierii, dar si partile sunt tinute de aceasta obligatie. Partile pot fi obligate la cererea mediatorului sa semneze si sa respecte un acord de confidentialitate.
Art. 53 prevede ,,Sustinerile facute pe parcursul medierii de catre partile aflate in conflict, de persoanele prevazute la art. 52 si la art. 55 alin.1, precum si de catre mediator au caracter confidential fata de terti si nu pot fi folosite ca probe in cadrul une proceduri judiciare sau arbitrale, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul.
Mediatorul va atrage atentia persoanelor care participa la mediere in conditiile art. 52 asupra obligatiei de pastrare a confidentialitatii si le va putea solicita semnarea unui acord de confidentialitate.”
Pe scurt, atat mediatorul cat si partile au obligatia de a pastra secret tot ceea ce s-a discutat pe parcursul sedintei de mediere, astfel incat acestea sa nu poata afecta in nici un fel persoanele implicate. Daca doriti sa aflati mai multe dintre principiile medierii, puteti vizita rubrica destinata acestor aspecte.
Sursa: www.mediate.com