Cum ar putea un mediator sa fie neutru la situatia dumneavoastra atunci cand va aflati intr-un proces de divort? Cu siguranta unul dintre dumneavoastra are dreptate, iar celalalt greseste – si toti prietenii dumneavoastra sunt de acord – ca aveti dreptate si ati putea crede ca medierea nu are sens pentru dumneavoastra pentru ca nu vreti sa se ajunga la un compromis.
In mediere nu o sa fiti de acord cu ceva cu care nu vreti sa fiti, dar anumite schimbari au loc, prin mediere modificandu-se astfel perspectivele si obiectivele oamenilor.
In calitate de mediator nu trebuie sa le ceri clientilor tai sa fie de acord unul cu altul doar pentru a face un efort onest de a se intelege reciproc, iar pentru a realiza acest lucru trebuie sa stim ca neutralitatea mediatorului este unul dintre cele mai valoroase si puternice intrumente pe care le detine.
Daca mediatorul a inteles cu adevarat cum va simtiti, ce reprezinta aceasta experienta pentru dumneavoastra si care sunt provocarile cu care va confruntati, atunci mediatorul poate sa intervina si sa ajute partenerul sa inteleaga aceste lucruri. Acordul de mediere intocmit are grija de nevoile dumneavoastra.
Fiecare persoana va angaja un „razboinic” care sa vada situatia din perspectiva clientului si sa prezinte in fata judecatorului cel mai puternic caz. Judecatorul va lua cea mai buna informatie de la fiecare parte, dar se va mentine neutru, acesta va privi de sus si va lua o decizie dreapta si inteleapta.
Din pacate, din cauza sistemului, instanta este destul de incarcata si impovorata, iar majoritatea judecatorilor nu au timp sa cunoasca oamenii din spatele cazului. Oamenii care apeleaza sau ajung in instanta au sentimentul ca nu au fost auziti de catre judecator si ca nu li s-a dat sansa de a se face ascultati.
Pe de alta parte, medierea ofera aceasta sansa. Mediatorul este cea mai potrivita persoana pentru a asculta problemele si viata din spatele unui caz. Mediatorul nu actioneaza ca un judecator si nu va lua decizii pentru dumneavoastra, dar va actiona precum un judecator si va fi neutru. Mediatorul se straduieste cat poate de tare ca sa asculte tot ce are de zis fiecare parte si va pune mereu intrebari pentru a se asigura ca detine toate informatiile de care are nevoie.
Daca o persoana are nevoie de informatii suplimentare, mediatorul o va ajuta sa se gandeasca si sa isi dea seama cum sa obtina cele mai bune informatii.
Mediatorul trebuie sa foloseasca toate instrumentele necesare pentru a se asigura ca fiecare persoana aude ce are de zis celalalt. Intotdeauna exista neintelegeri intre persoanele care divorteaza, dar mediatorul poate contribui la imbogatirea comunicarii dintre parti. Acesta nu trebuie sa le convinga pe parti sa fie de acord una cu alta, dar trebuie sa ajute la intelegerea motivului pt care partile nu sunt de acord.
Sursa: www.mediate.com
MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat