Romania, fara entitati SAL independente, impartiale si cu expertiza in domeniul ADR, conform unui proiect de lege initiat de ANPC si intens disputat cu bancile

Dacă propunerile legislative ale ANPC și BNR privind transpunerea Directivei 2013/11/UE se vor adopta, în România nu vor exista entități SAL cu adevărat independente și imparțiale,  existând riscul obținerii unui posibil control asupra rezultatului obținut prin modalitățile de soluționare alternativa (SAL), de natură a institui un regim nefavorabil consumatorilor și comercianților / profesioniștilor. În acest caz, Comisia Europeana va iniția procedura de  infringement împotriva României pentru netranspunerea legislației UE.

Dr. Zeno Șuștac, vicepreședintele Consiliului de Mediere și Coordonatorul departamentului SAL-SOL, a declarat pentru Mediafax: „Propunerile legislative ale ANPC și BNR nu corespund cadrului general impus de Directiva 2013/11/UE nefiind îndeplinite condițiile cu privire la cerințele de calitate în cazul procedurilor SAL, expertiza în domeniul soluționării alternative a litigiilor în înțelesul reglementărilor europene, bunele practici în domeniu, recunoașterea națională și internaționala în domeniul Alternative Dispute Resolution, procedurile de lucru, profesioniștii existenți în domeniului rezolvării alternative a disputelor (SAL) precum și principiile de desfășurare a activității (expertiza, independența, imparțialitate). Aceste aspecte au fost deja comunicate Comisiei Europene, Consiliul de Mediere dând aviz negativ acestor propuneri legislative”.

În România, Consiliul de Mediere este singura autoritate de certificare în domeniul SAL, având ca și atribuți asigurarea calității serviciilor prestate către public de mediatorii autorizați, practicienii cei mai importanți ai domeniului SAL la nivel național.

În accepțiunea Comisarului European pentru Justiție Vera Jourova, „medierea este o metodă alternativă de soluţionare a litigiilor (procedură SAL) care contribuie la creșterea nivelului de competiţie în domeniul afacerilor”. Mediatorii români, profesioniști ai domeniului SAL se bucură de apreciere la nivelul instituțiilor europene.

Mugur Mitroi, președintele Consiliului de Mediere a subliniat: „Orice mediator autorizat din Romania are competenta de a media orice tip de dispute/litigii și implicit, de a media în domeniul protecției consumatorilor. Medierea este principala procedura SAL din România, iar profesioniștii domeniului, certificați după cele mai bune standarde UE în domeniul rezolvării alternative, pe cale amiabilă a conflictelor, sunt profesioniștii cu cea mai largă acoperire și cea mai vastă expertiză în rândul practicienilor SAL din Romania. Responsabilitatea certificării acestor entități SAL existente îi revine, din anul 2008, Consiliului de Mediere, organism de control și reglementare în domeniu.”

Ion Dedu, membru in Comisia Permanenta a Consiliului a precizat:

„Atât BNR cât și ANPC s-ar afla în conflict de interese dacă legislația propusă de aceste entități în domeniul SAL ar fi aprobată în forma actuala. Nu te poți numi Autoritatea Naționala în domeniul Protecției Consumatorului și să ai pretenția neutralității și a imparțialității în domeniul SAL. ”

Consiliul de Mediere își manifestă încrederea că implementarea Directivei în domeniul SAL nu va da naștere unor „dispute între ANPC şi bănci” asa cum a aparut recent intr-un articol pe Mediafax.ro, ci va contribui la rezolvarea lor în mod durabil, competent și echidistant, cu beneficii pentru consumatori și profesioniști.

Consiliul de Mediere atrage atenția asupra faptului că soluționarea alternativă a disputelor se află începând cu anul 2006 în apanajul profesioniștilor domeniului -mediatorii autorizați – ca o CONDIȚIE impusă Statului Român în vederea aderării la Uniunea Europeana. De precizat este și faptul că, Statul Român nu poate implementa o Directiva prin nerespectarea prevederilor din doua directive, inclusiv din Directiva de implementat.

Sursa: www.cmediere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *