Medierea in exercitarea autoritatii parintesti in comun a copilului

autoritate parinteasca comun

autoritate parinteasca comunMedierea in custodia copilului difera de disputa conventionala dintr-o sala de judecata din aproape toate punctele de vedere. In cazul in care se ajunge la proces, fiecare parte are nevoie de un avocat pentru a lupta, intr-un eforrt de a „castiga” custodia copilului.

 

Medierea in  custodia copilului, pe de altă parte, este un proces in care parintii aleg un mediator, care lucreaza impreună cu ambii parinti, intr- un efort de a-i ajuta sa ajunga la un acord cu privire la problemele legate de custodia copiii lor. In acest fel parintii pastrează controlul asupra procesului si asupra deciziilor luate. In litigii instanta de judecata este adesea folosita ca un forum in care parintii lupta unul impotriva celuilalt, mai degraba decat sa lucreze impreuna. In litigiile judecat in instanta, puterea de a lua decizii in ceea ce priveste custodia copiilor este in mainile judecatorului. In procese, copiii de obicei nu participa iar contributia lor nu este de multe ori luata in vedere.

In mediere, copiii participa iar contributia lor este luata in considerare. In mediere, parintii sunt incurajati sa lucreze impreuna, in afara instantei, pentru a putea sa isi satisfaca preocuparile lor, precum si cele ale copiilor lor. În litigiu, conflictul este urmat de un stres emoțional pentru fiecare dintre parteneri dar si pentru copil.  In  mediere, parintii au posibilitatea de a lucra cu sentimentele si furia lor fata de celalalt,  intr-un efort de a proteja si de a pastra  interesele copilului, precum si orice oportunitate de coexistenta pasnica.

Atunci cand se apeleaza la  mediere, mai degraba decat instanta de judecata, posibilitatea ca partile sa lucreze pentru rezolvarea problemelor este mai mare. Partile pot fi, de asemenea, mult mai inclinate sa respecte un acord la care au ajuns impreuna, mai degraba decat termenii  stabiliti de instanta de judecata.

Medierea este inceputa atunci cand este recomandata de un judecator sau cand partile aleg aceasta metoda. Mediatorul  este numit de catre instanta de judecata sau este ales de catre partile in conflict.

Costul medierii depinde de multe ori de tipul specific de mediere. Instanta poate renunta la costul de mediere de la tribunal, sau instanta de judecata poate dispune  ca una dintre parti sa plateasca intregul cost al medierii sau ca ambele parti sa imparta costul medierii.

In medierea voluntara, partile sunt responsabile de cheltuielile de mediere. Scopul medierii este de a ajunge la un acord satisfacator cu privire la subiectele  care au adus partile la mediere initial. In cazul medierii recomandate de tribunal subictele care pot fi mediate  sunt limitate la custodia copilului si  programul de vizitare. In medierea voluntara, toate subiectele conflictuale, care sunt permise de lege, pot fi abordate pentru mediere.

Ce se intampla cand se ajunge la un acord in cadrul medierii?

Cand medierea a fost dispusa de instanta, mediatorul trebuie sa pregateasca un proiect scris al acordului si sa trimita copii ale acordului catre parti si  catre avocatii lor. Mediatorul prezinta apoi acordul in instanta de judecata pentru aprobare si intrarea acestuia ca un ordin. In caz de mediere voluntara, mediatorul privat poate pregati un acord scris pentru ca partile sa semneze acest acord. Inainte de semnarea unui contract privat de mediere, fiecare parte ar trebui sa revezuiasca acordul. In cazul in care sunt necesare corectii sau modificari si ambele parti sunt de acord, atunci modificarile pot fi facute. Acest acord poate avea efect imediat si poate fi incorporat in decretul de divort.

Daca totusi nu se ajunge la un acord?

In acest caz in medierea recomandata de la tribunal, cazul va reveni la instanta de judecata pentru o decizie luata de catre judecator, daca cele doua parti nu pot ajunge la un acord. Mediatorului ii este interzis sa dezvaluie ceea ce partile au discutat in timpul medierii si nu poate fi numit in calitate de martor. In cazul in care medierea voluntara nu reuseste, partile au intotdeauna optiunea mai costisitoare de a angaja avocati si  de a-si rezolva diferentele in instanta.

Surse:

Divorce and Custody Mediation. Maryland State Bar Association’s Public Awareness Committee Brochure

Roz Zinner, LCSW-C.  “Joint Physical Custody: Smart Solution or Problematic Plan?”

russoandprince.com

http://family-law.lawyers.com

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *