Medierea in divortul cu minori

mediere-divort

mediere-divortMedierea este singura cale prin care un proces si asa stresat din punct de vedere emotional,  poate fi finalizat intr-un  termen foarte scurt, cu maxima discretie, fara un conflict major, in care partile  pot stabili custodia comuna a copiilor, partajul si toate cererile conexe unui divort, in termeni legali si cu cheltuieli minime.

 

Pentru un cuplu care este pregatit sau poate fi determinat sa rezolve situatia pe cale amiabila, de ce sa ii obligi sa cheltuiasca timp, energie si bani pentru un proces in instanta daca nu este nevoie de acest lucru?

In cazul divortului cu copii minori rezultati din casatorie, stabilirea domiciliului acestora, programul de vizitare, pensia de intretinere, numele purtat dupa divort si partajul bunurilor comune exista o serie de proceduri de urmat, in caz de mediere:

In primul rand apelati la un mediator, intrucat procedura informarii este gratuita, iar in cazul in care nu doriti sau nu ajungeti la un acord de mediere, va trebui sa solicitati recomandarea unui avocat specializat in astfel de domeniu. Cererea de divort se depune la instanta de judecata competenta, in aceasta mentiondu-se si cererile accesorii (incredintare minori, program de vizitare, pensie intretinere, numele purtat dupa divort, precum si partajul bunurilor mobile sau imobile). Acordul de mediere, ca rezultat al negocierilor, la mediatorul autorizat, pe parcursul carora mediatorul ajuta partile la solutionarea intereselor legitime ale acestora, la cererea partilor, sau a uneia dintre ele, urmand ca ulterior solicitarii medierii, sa se incheie un acord in forma scrisa privind solutiile agreate de parti in ce priveste urmatoarele :

  • desfacerea casatoriei de comun acord ;
  • pensia de intretinere si modul de plata ;
  • modul incredintarii copiilor ;
  • cand si cat timp vor petrece copiii cu celalalt parinte;
  • modul in care vor lua pe viitor deciziile legate de copii in privinta: educarii, vizitarii, concediilor efectuate cu copiii, cresterii, educarii si sanatatii acestora, etc. ;
  • numele purtat după divort ;
  • partajul  bunurilor comune

Depunerea acordului de mediere la instanta de judecata, poate fi depus si de una din parti, la termenul stabilit de instanta, sau chiar inainte, si odata cu depunerea acestor acte se poate depune și cererea de restituire a taxei de timbru judiciar, daca aceasta s-a achitat, in caz de partaj.

Inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti, instanta ia act de acordul de mediere si va pronunta o hotarare asa cum au convenit parțile in privinta divortului dar și asupra celorlalte aspecte convenite de parti. Potrivit legii, instanta de judecata trebuie sa ia act de acordul de mediere fara sa mai astepte termenul fixat pentru judecata. Astfel,  acesta poate lua act de acordul partilor cu mult inainte de termen, chemandu-le in camera de consiliu si solutionand astfel rapid dosarul.

In cazul in care un conflict se poate rezolva fara a traumatiza copiii cuplului este de preferat ca parintii sa aleaga metoda medierii, pentru a evita separarea in termeni conflictuali si pentru ca fostii soti sa poata coopera in a-si educa si creste copii.

Sursa: www.c-mediere.ro

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *